Çok kısa bir hayatımız var fakat ne kadar kısa olursa olsun insanoğlu yapmak istediği şeyleri bu kısa ömre sığdırabiliyor. Mesela sizin yapmak istedikleriniz nelerdir? Neleri yaşamak istiyorsunuz? Hayalleriniz nelerdir? Geleceğe yönelik planlarınız neler? İllaki bazılarınız istekleri diğerlerine göre çok kolay gelebilir, bu göreceli ve değişken bir kavramdır , herkesin yapmak istediği farklıdır. Peki ben size şimdi zamanda yolculuk yapmak ister misiniz diye soracak olsam %99'unuz ''Evet isterim'' birçoğunuzun belkide en büyük isteği budur, bende onlara dahilim. Peki zamanda yolculuk mümkün müdür? Bu sorunun cevabını aramadan önce göz atmamız gereken bir kaç konu vardır. İlk önce zaman kavramının ne olduğunu anlamamız gerekir.
İçerisinde yaşadığımız Dünya zaman dilimi biz insanların ortaya koyduğu bir zaman dilimidir ve evrensel boyutta hiçbir anlamı bulunmaktadır. Hatta Dünya zaman dilimi biz insanlar olarak bile farklılık göstermektedir, gökdelenin en üst katında olan birisi ile en alt katında olan biri arasında bile zaman farklılık göstermektedir. Ancak Dünya içerisinde bulunan bu zaman farklılıkları çok küçük olduğundan dolayı hissedilememekte ve anlaşılamamaktadır.
Şimdi dilerseniz Einstein'in izafiyet teorisine bir göz atalım. Einstein izafiyet teorisini ortaya attığından beri fizikçiler Dünya üzerinde 4 boyut bulunduğunu kabul ediyorlar o zamandan beri bilinen ve kabul edilen 3 boyut olan uzunluk,alan ve hacme ek olarak diğer fiziksel boyut ise Uzay Zaman olarak biliniyor. İnsanlar Dünya üzerindeki 3 boyutta diledikleri yöne hareket edebilirlerken zamanda sadece ileri doğru hareket edebiliyor. Zamanda hiçbir zaman geriye doğru hareket edemiyor. Fakat fizik kurallarında zamanın geriye doğru hareket edemeyeceğini belirten bir kural mevcut değil, zaten Einstein'in bu konuda ispatladığı hareket denklemi'de zaman geriye döndürüldüğünde gayet iyi çalışmakta. Ancak henüz hiç kimse zamanda geriye dönmeyi başaramadı.
Görelilik kuramı olarak bildiğimiz teoride Einstein basite 2 teoride bulunuyor;
1. Işık hızı hareket etsin veya etmesin gözlemci için aynıdır.
Einstein'in doğruluğu kanıtlanan ilk varsayımı ışığı gözlemleyenlerin hızına veya ışığın kendi kaynağının hızına bakılmaksızın ışık hızının her gözlemci için aynıdır. Işığın hızı yaklaşık olarak saniyede 300 milyon metredir. Sabit duran bir gözlemci ışığın hızının saniyede 300 milyon metre olduğunu ölçebilir. Saniyede 1 milyon metre hızla yol alan bir uzay gemisi boşluğa gönderdiği ışığın kendisinden saniyede 300 milyon metre uzaklaştığını ölçecektir. Bu gemiyi dışarıdan gözlemleyen bir gözlemci ise ışığın hızını 301 milyon metre olarak değil yine 300 milyon metre olarak gözlemleyecektir.
2.Gözlem yapan kişinin durumuna bakılmaksızın, fizik kuralları her zaman herkes için aynıdır.
İster hareket eden ister sabit duran bir zemin üzerinde olun, gözlemleyeceğiniz fizik kuralı hiçbir şekilde değişmez.Böyle söyleyince kulağa anlaşılması çok zor bir şey gibi gelmesin.
Aksine, bu teori oldukça basit. Yapılan tüm deneyler Einstein'in bu 2 varsayımının da doğruluğunu kanıtlamış durumdadır. Einstein'in bu varsayımlarını dikkate aldığımızda çok sıra dışı bir durum ile karşılaşıyoruz, eğer çok hızlı bir şekilde seyahat ederseniz veya yer çekimi Dünya'dan daha güçlü olan bir gezegene yerleşirseniz zaman sizin için Dünya'daki insanlardan daha yavaş akmaya başlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder