Herşeyi Yutan Kara Deliklerin içinde Ne Var ? - Evrenin Sırları

Evrenin Sırları

Astronomi, Bilim, Teknoloji, Sanat kısacası ilgimizi ne çekiyorsa yazıyoruz ve sizlerle paylaşıyoruz.

Post Top Ad

Responsive Ads Here

16 Nisan 2019 Salı

Herşeyi Yutan Kara Deliklerin içinde Ne Var ?

Herşeyi Yutan Kara Deliklerin içinde Ne Var ?



Her şeyi yutan bu sınırsız gücün içinde ne var? Sonsuzluk, Cehennem, farklı bir evrene açılan kapı, daha önce ölmüş olan bütün sevdikleriniz hepsi orada mı ? Tabi bunlar iddialar ama biz hepsini değerlendireceğiz maceraya hazır olun ama önce kara delikleri tanımamız ve güçleri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.
Evren gerçek canavarların evidir onları göremeyiz ama oralarda bir yerlerde olduğunu biliyoruz, o karşılaşmak istemeyeceğimiz tehlikeli bir düşman yanına yaklaşan her şeyi, gezegenleri ve yıldızları yutan bildiğimiz evrenin en güçlüsü Kara Delikler. Büyük güçlerine rağmen o kadar gizliler ki bu sinsi canavarı görebildiğimiz an muhtemelen son anımız olacaktır, Kara Delikler evrendeki en gizemli nesnedir. Çekim güçleri sınırsızdır ki hiçbir şey onlardan kaçamaz, ışık ve hatta zaman bile onların çekim gücünden kaçamaz siyah olmasının nedeni de devasa yok etme potansiyelinden kaynaklanmaktadır.

Herşeyi Yutan Kara Deliklerin içinde Ne Var ?


Aşağıda paylaştığım videoda bir Kara Deliğin çekim alanına giren yıldızı içine çekmesi simüle edilmiş, yakında o yıldız diri diri yenilecek ve yok olacak. Daha doğrusu neresi olduğunu bilmediğimiz bir yere gidecek.





Kara delikler bilimin ölçebildiği en üst noktadır, orada yer çekimi, zaman ve madde bitiyor. Eğer bir Kara Delik Güneş sistemimize yaklaşırsa yaşayacağımız ilk şey yörüngelerinden fırlayan gök cisimlerinin Dünya'ya çarpması hatta gezegenlerin birbirleriyle çarpışması olur. Dünya'nın yüzeyi cehenneme döner, kısaca sonun başlangıcı. Biraz daha yaklaşınca da önce Dünya'yı toz haline getirir ve yavaş yavaş emer.
Kara delik için Dünya'yı içine çekmek hiçbir şeydir okyanusa bir bardak su dökmekten farksız.


Kara Delikler Nasıl Oluşur?


Bir hipoteze göre Güneş'ten daha büyük dev bir yıldız ömrünün sonuna geldiğinde dev bir patlama geçirir. Yıldız, Güneş'in parlaklığından yaklaşık olarak 100 milyon kat daha fazla parlaklık saçan ve süpernova olarak adlandırılan bu patlama esnasında dış kısımlarını uzaya doğru atar ve çekirdek kendi içine doğru büyük bir baskıyla sıkışmaya başlar. Bir süre sonra yıldızın iç kısmı o kadar çok sıkışır ki çekirdeğini oluşturan madde, maddelik özelliğini kaybeder. Eğer Dünya bu oranla sıkıştırılabilseydi insan avucunun içine sıkacak kadar küçülmüş olurdu. Dünya'mızdan milyonlarca kat daha büyük olan yıldız bir kaç kilometrekarelik bir alana sıkıştığında çok yüksek bir yoğunluğa ulaşmış olur, böylece bu yıldızın bir zamanlar onlarca gezegeni yörüngesinde tutan kütle çekim kuvveti artık ufacık bir noktada tek bir güç olarak toplandığı için yıldız yakınındaki her şeyi içine doğru çekip yok eden bir kara deliğe dönüşmüş olur. Bu durumda kara delik önüne çıkan yıldızları, gezegenleri ve kendisinden daha küçük olan diğer kara delikleri içine çekip yutmaya başlar ve yuttukça büyür, büyüdükçe de gücü daha fazla artar.

Herşeyi Yutan Kara Deliklerin içinde Ne Var ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here