Dünya Gerçekten Düz Mü? Düz Dünya Teorisi Hakkında Bilgiler - Evrenin Sırları

Evrenin Sırları

Astronomi, Bilim, Teknoloji, Sanat kısacası ilgimizi ne çekiyorsa yazıyoruz ve sizlerle paylaşıyoruz.

Post Top Ad

Responsive Ads Here

16 Nisan 2019 Salı

Dünya Gerçekten Düz Mü? Düz Dünya Teorisi Hakkında Bilgiler


Dünya Gerçekten Düz Mü? Düz Dünya Teorisi Hakkında Bilgiler

Son yıllarda yaygınlaşarak popüler olan bir akım olan düz dünya inanışı ile ilgili bir çok videoya ve makaleye rastlıyorum son zamanlarda. Hadi birlikte bu düz dünya teorisini inceleyelim, bilimsel yönleri var mı? Yoksa sadece basit bir komplo teorisi olarak mı karşımıza çıkıyor. İddialara ve bilimsel açıklamalara başlamadan önce düz dünya teorisinin tarihte hangi aşamalardan geçtiğini ve kimlerin savunduğunu kısaca belirtmek istiyorum.

Avrupa'da yaşanan aydınlanma çağına kadar dünyanın düz olduğu teorisini savunanlar kilise ve taraflarıydı, öyle ki dünyanın yuvarlak olduğunu söyler ve bu sözünüzden vazgeçmezseniz cezanız diri diri yakılmaktı. Bruno evren hakkındaki görüşlerinden dolayı yakılarak öldürülen bilim adamlarından sadece biridir,Avrupa'da Bruno'nun yakıldığı dönemlerde ise İslam dünyasında durum daha farklıydı ,dünyanın yuvarlak olduğu görüşü İslam filozoflarının çoğu tarafından kabul edilmekteydi.


Bruno

Aynı zamanda Yunanlar ve uzak doğu ülkelerinde de Dünyanın yuvarlak olduğu düşüncesi yaygındı, günümüzde aynı tartışmalar tekrar başladı. 500 yıldır konusu dahi açılmayan dünya düz mü? Yoksa yuvarlak mı atışması son 10 yılda tekrardan alevleniverdi peki haklı olan kim? Şimdi bilimsel veriler ışığında düz dünya teorisini savunanların fikirlerini inceleyelim;

1.İddia

Düz dünyacılar bir dağın zirvesine çıkıp çevremize bakarsak hiçbir eğim eğim olmadığını görebileceğimizi söylüyorlar.Doğru, yüksek bir dağın en yüksek noktasına dahi çıksanız ufuk noktasında bir eğim olmadığını görür ve düz bir zeminle karşılaşırsınız.

Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyenlerin bu konu hakkında cevabı ise şöyle: Evet belli bir yüksekliğe kadar her yeri düz görüyoruz çünkü dünyamız yuvarlak değil geoit'tir. Geoit olması da eğimin beklediğimizden daha düşük olduğu anlamına geliyor ortalama 1 km'de 1 santimetrelik bir eğimle karşılaşıyoruz.




2.İddia 

 Eğer dünya yuvarlak olsaydı güney yarım kürede yaşayanlar baş aşağı durmak zorunda kalırlardı.

Dünyanın yuvarlak (geoit) olduğunu savunanların cevabı ise şu şekilde uzay boşluğunda aşağı,yukarı,kuzey ve güney yoktur. bunlar bizim ürettiğimiz terimlerdir, yani güney yarım küre'dekiler de kuzey yarım küre'dekiler de uzay boşluğunda yukarı'dadırlar evet bu durumu anlamak zor fakat doğrusu böyle.


3.İddia

Hawai'deki adalardan biri olan Oahu'nun Kauai'deki adalardan görülebildiği söyleniyor, arada 149 km mesafe var ve Dünya yuvarlak olsaydı bu adayı görmemiz imkansız olurdu. Evet 149 km mesafeden o adayı görmemiz gerçekten de imkansız ama görebiliyoruz. Çünkü Oahu'nun yüksekliği 1200 metreye kadar ulaşıyor fakat Kaua'nin yüksekliği sadece 47 metre yani Kauai'den baktığımızda 1200 metre yükseklikteki bir noktayı 149 metre uzaktan görmek yuvarlak Dünyanın bilimsel imkanları ve matematiksel hesaplamaları sonucu mümkün bir olaydır.


4. İddia

 Dünya yuvarlak olsaydı uçaklar atmosferden çıkmamak için sürekli manevra yapmak zorunda kalacaklardı.

Cevap ise kısa ve öz ; Zaten yapılan o , uçaklar belli bir yüksekliğe eriştikten sonra atmosferden çıkmamak ve irtifalarını korumak için manevra yapmak zorundadırlar. Pilot olan ve uçuş eğitimi almış tanıdıklarınıza bunu sorabilirsiniz.


Arkadaşlar benim görüşümü ve düşüncemi soracak olursanız,Düz Dünya teorisi mantıksız ve anlamsızdır. Lakin dünyada azımsanmayacak bir kesimin inandığı bu teoriyi sizlere anlatmadan edemedim.

Devamı için takipte kalın :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here